13.2 C
Скопје
18.07.2019

Економија

„Виси“ изградбата на далноводот Македонија – Албанија?!

Дали земјава ќе се поврзе енергетски со Албанија? Изградбата на 400-киловолтна трафостаница во Охрид и 400-киловолтен далновод, доцни две години. Јавноста е загрижена дека проектот ќе пропадне, и ќе треба да се плаќаат пенали,...

Официјално пуштен во употреба автопатот Миладиновци – Штип

По неколку пати одложување долго очекуваниот автопат Миладиновци - Штип и официјално е пуштен во употреба. Иако надлежните велеа дека поважно било да понудат безбеден автопат отколку да организираат свечености, сепак во последен момент...

Власта свечено ќе пушта автопат по кој се вози повеќе од еден месец

Владата, денеска, свечено ќе го пушти во употреба автопатот Миладиновци – Штип, кој веќе еден месец е во употреба. Осмислен, и речиси целосно изведен од претходната власт, на актуелната, ќе и остане сечењето на...

Власта свечено ќе пушта автопат по кој се вози повеќе од еден месец

Продолжува слабата реализација на капиталните инвестиции. Изградбата на патишта, водоводи, градинки, училишта е во застој. Владата вети инвестициски бум, но до сега не потрошила ниту третина од предвиденото за оваа година – за пет...

„Мој ДДВ“ за 5 дена симната 58.000 пати, повратот на ДДВ околу 120 илјади...

Од УЈП се уште не знаат кога мобилната апликација за скенирање фискални сметки за поврат на ДДВ ќе биде достапна и за корисниците на Ајфон. Тврдат дека барањето го доставиле навреме, кон крајот на...

Медијацијата како ефикасен начин на вонсудско решавање на споровите

Наместо две па и 10 години лутање во судските лавиринти, скратување на времето на чекање до најмногу два месеца со помош на медијација. Ваквиот алтернативен начин на решавање на споровите на компаниите, заштедува и...

МАПАС: Нема криза во приватните пензиски друштва

Агенцијата за супервизија на капитално финансираното пензиско осигурување – МАПАС тврди дека нема криза во приватните пензиски друштва, откако во јавноста излезе на виделина скандалот за нераспределените осигуреници во вториот столб. Од таму сега...

Состојбата во железницата нималку розова – најавените промени, само ветување

Небезбедни пруги, застарена опрема и недостаток на кадар. Тешката железничка несреќа во близина на Куманово при што од шините се излизгаа 11 вагони од товарен воз само ги потенцираше проблемите во желеничката инфраструктура. Бизнисот...

Мега зделка за продажба на земјиштето во касарната „Илинден“?!

Се спрема теренот за продажба на земјиштето на касарната „Илинден“. Алфа дознава дека за оваа атрактивна парцела која е речиси во центарот на Скопје веќе се воделе преговори со заинтересирани бизнисмени, домашни но и...

Поврат на ДДВ: незаинтересирани пензионери и проблеми со мобилната апликација

Низа проблеми со мобилната апликација за скенирање фискални сметки и поврат на ДДВ. Граѓаните тврдат дека апликацијата има бројни маани – не можеле да стават било кој пин што започнува со нула, да променат...

До 90% поевтинува роамингот меѓу земјите од Западен Балкан, тоа не важи за Грција...

Од 64, на само 4,3 денари веќе од денеска ќе чини минута разговор од Црна Гора кон Македонија. Во земјите за западен Балкан роамингот поевтинува за околу 90%. Дојдовните повици со Албанија, Босна и...