Што бара името на Бујар Османи во писмената комуникација на Пендиков? – продолжи судењето за нападот на Македонецот со бугарска самосвест

Што бара името на Бујар Османи во писмената комуникација на Пендиков? – продолжи судењето за нападот на Македонецот со бугарска самосвест

Причина за нападот врз Христијан Пендиков  не е неговото  национално чувство како Бугарин, мотивот е нешто сосема друго што допрва треба да се докаже. Во целата работа многу е замешана политиката бидејќи со претседателски авион на Република Бугарија некој да се зема од една држава и да се носи во друга, е незабележано-истакна адвокатот на двајцата обвинети Илија Спасески и Борче Ангелов од Битола.И двајцата се теретат за исто кривични дело, нанесување на тешка телесна повреда.На денешното судење кое почна одново обвинетите кажаа дека не се чувстуваат виновни,додека во својот исказ пред судот Педиков раскажа како дошло до тепачката на која и претходело вербален конфликт,тврдеше дека обвинетите го навредувале на национала основа со погрдни зборови.Но адвокатот на обвинетите смета причината за нападот е досието на Пендиков и неговата кривична пријава од 20.10 2021-кога тој бил фатен со опојна дрога.

 “Се спомнуваа имиња на министри за надворешни работи ,Бујар Османи и т.н меѓутоа, ако добро ме следевте најверојатни ако имало, а не е спорно дека имало некој напад но кој тоа го направил, по мене е мотивот сосема друг, а не е припадост на некоја нација и признавање на некој статус на народи итн”-  Димитрија Цобоски-адвокат на обвнитетите.

 “Го дематираме во целост, со никаков доказ не се поткрепени и се комплетно ирелеватни за она кое што се има случено на 19 јануари оваа година” –рече  Стефан Камишевски,адвокат на Пендиков.

На судњето се читаа пораки кои Пендиков ги разменувал со другарка која критичната ноќ била со него.Прашан дали во тој контакт преку инстаграм беше само  нападот врз него или имало порака во која била спомнвана дрога дури и името на министерот Бујар Османи, Педников рече,цитирам :”Можеби сум го спомнал министерот на шала,  а за дрогата сум изенаден што се спомнува. Министерот можеби е спомнат како мој осврт на некои политички активности,како и секој граѓанин што коментира. Инаку после нападот по медиумите јас прочитав дека сум квалификуван како наркодилер, дека сум клеветен за тоа.Дали во преписките со другарката напишавте дека пријавата против вас за продажба за дрога е лажна и дека министерот Османи реков дека  ќе негира?Да, сум коментирал  такво нешто, рече Пендиков, истакнувајќи дека во моментов немал контакт со дрога.Инаку Пеников кажа дека имал настапи во бугарскиот Парламент дека е оснивач на сега згаснатото здружение Цар Борис Трети и дека бил на панихидаата на Мара Бунева во Скопје. Судњето продолжува на 7 февруари 2024-та.

Росица Голабоска 

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста