Колумни

Колумни

Мултиполарна глобална политичка економија

Мултиполарна глобална политичка економија

ТВ АЛФА- јуни 21, 2024 0

Речиси истовремено додека во Биргеншток, Швајцарија претставници на повеќе од 92 држави сесобраа на Самит за мир и поддршка на Украина, во Нижни Новгород во ... Прочитај повеќе

Геополитика на европските избори

Геополитика на европските избори

ТВ АЛФА- јуни 14, 2024 0

Европските избори се завршени. Во 27 земји над 400 милиони жители на Европската Унија сеизјаснија за седум групи на политички партии од овие држави според ... Прочитај повеќе

„ШАНГРИ ЛA“

„ШАНГРИ ЛA“

ТВ АЛФА- јуни 6, 2024 0

Шангри Ла е назив за митска земја. Според некои будустички списи рајско катче на земјата.Некаде во триесетите години на минатиот век во Европа се појавува ... Прочитај повеќе

Кратка лекција од меѓународните работи

Кратка лекција од меѓународните работи

ТВ АЛФА- мај 31, 2024 0

Светската јавност неодамна се соочи со бунт и судири на протестанти со полицијата во НоваКаледонија која како архипелаг сместена покрај Австралија претставува прекуморска територијана Франција ... Прочитај повеќе

Галески: Сигурно е само дека Македонија ќе биде повторно твоја 

Галески: Сигурно е само дека Македонија ќе биде повторно твоја 

admin- мај 6, 2024 0

Муса Куса беше либиски разузнавач и подоцна еден од најактивните министри за надворешни работи на режимот на Гадафи. Тој беше ревносен бранител до последниот час ... Прочитај повеќе

Анонимните

Анонимните

ТВ АЛФА- март 29, 2024 0

Ги следам анкетите пред изборите со кои се истражува расположението на гласачите воМакедонија. На сите анкети како и во светот водство на претстојните избори му ... Прочитај повеќе

Балканска игра на тронови

Балканска игра на тронови

ТВ АЛФА- март 22, 2024 0

Европската модерна политика има задача да биде преведена благородност предлагалМакс Вебер. Европската политичка сцена со доблесна и демократски избрана елитаспоред основачот на современата општествена наука ... Прочитај повеќе

Венецијанската Олигархија

Венецијанската Олигархија

ТВ АЛФА- март 14, 2024 0

Во средината на теориите на заговор кои често ги среќаваме во нашиот интернет просторсе наоѓа грандиозната приказна за Венецијанска олигархија. Во последно време не самошто ... Прочитај повеќе

Супермен и Бетмен

Супермен и Бетмен

ТВ АЛФА- март 1, 2024 0

Изборите во жариштето на светската демократија и прогрес - САД влегуваат вокритична фаза во поглед на изборот на кандидати за Претседател и, во нивниот исходцелиот ... Прочитај повеќе

Дигитално родени

Дигитално родени

ТВ АЛФА- февруари 23, 2024 0

Кога јас бев дете имав голема чест да бидам современик на генерацијата нареченаГолемата генерација (родени 1901-1927). Тие не само што беа современици на Тесла,Ајнштајн и ... Прочитај повеќе

 Западно балканска Одисеја  

 Западно балканска Одисеја  

ТВ АЛФА- февруари 16, 2024 0

Европската Унија веќе подолго време ја промашува својата политика за проширување на Балканот така што се чини дека моделот Западен Балкан е последна шанса за ... Прочитај повеќе

Чорбаџи неолиберал

Чорбаџи неолиберал

ТВ АЛФА- февруари 12, 2024 0

Во последно време за ,,пропаста на светот” редовно се виновни неолибералите. Не само во настапи на аналитичари туку и минувач на улица може некого да ... Прочитај повеќе

Влада ќе прават само граѓаните

Влада ќе прават само граѓаните

ТВ АЛФА- февруари 2, 2024 0

Пред речиси две децении сретнав резултати од истражувања вршени во Југославија низ спомените призната по среден и мирен живот. Истражување на авторитативноста помеѓу младинците на ... Прочитај повеќе

Давос

Давос

ТВ АЛФА- јануари 26, 2024 0

,,Развивајте ја приватната иницијатива. Ослободете се од државната интервенција. Да живее слободата ! Проклетство “ (цитат) Во својот препознатлив стил, Хавиер Милеи Претседател на Аргентина ... Прочитај повеќе

,,Некрстените  денови’’  Руски  или Американски

,,Некрстените денови’’ Руски или Американски

ТВ АЛФА- јануари 18, 2024 0

При еден настап на фолклорната група Русалии еден од видните гости, западен дипломат, прашува организатори и учесници: Дали можеби овие групи се поврзани со Русија ... Прочитај повеќе

Помирување како диктатура

Помирување како диктатура

ТВ АЛФА- јануари 12, 2024 0

Пред речиси три децении темата помирување во Македонија беше отворена со колумна чиј наслов прашуваше: Кој со кого ќе се помирува. Долги години помирувањето е ... Прочитај повеќе

Господовата Куфија

Господовата Куфија

ТВ АЛФА- јануари 5, 2024 0

Принцезата Ранија, сопруга на Абдула II кралот на Јордан, на својот инстаграм профил објави фотографија со натпис: Оваа година Божиќ нема само во Витлеем. Оваа ... Прочитај повеќе

Наместо новогодишен огномет

Наместо новогодишен огномет

ТВ АЛФА- декември 28, 2023 0

На многу места од земјината топка наместо вообичаениот новогодишен огномет со кој симболично се означува почетокот на новата календарска година оваа Новогодишна ноќ ќе помине ... Прочитај повеќе

Жижек или Питерсон-Прв дел

Жижек или Питерсон-Прв дел

ТВ АЛФА- декември 12, 2023 0

Кога општеството и нацијата ќе се соочат со криза на идентитетот во потрага по решение се пребаруваат корените, се испитува колективната меморија. Се ангажираат најдобрите ... Прочитај повеќе

Македонија од геополитика до небополитика

Македонија од геополитика до небополитика

ТВ АЛФА- декември 7, 2023 0

Последнава  деценија поврзано со  интензивните случувања на меѓународен план и кризите се актуелизираше поимот геополитика.  Изминативе  неколку години воените конфликти и преврати го потенцираа овој ... Прочитај повеќе