Источна Македонија целосно обоена во опозициска боја

Источна Македонија целосно обоена во опозициска боја

Вистински дебакл во третата и четврта изборна единица  доживеа СДСМ во првиот круг од претседателските избори. Градовите кои важеа за нивни сигурни бастиони им паднаа во вода. Убедлива победа кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Сиљановска Давкова има и во Струмица, град кој се до вчера беше еден од центрите на социјалдемократите. Во тројката разликата меѓу  Сиљановска Давкова и Пендаровски е околу 45.000 гласа.  Во Македонска Каменица, Максим Димитриевски освои повеќе гласови од Пендаровски, а во Виница и Кочани  Сиљановска Давкова води двојно. Пендаровски изгуби и во општините каде  СДСМ цели седум години ја имаа локалната власт.

Гордана Сиљановска-Давкова                       Стево Пендаровски

Берово                     3110                                                  1834

Пробиштип              4105                                                  2336

Крива Паланка        5002                                                  4486

Иста е ситуацијата и во четвртата изборна единица. Во Струмица која важеше за сигурна гласачка машинерија во корист на СДСМ, во првиот круг на овие избори се покажа спротивното. И овде Сиљановска  Давкова убедливо води. Дури 47,06% од гласачите гласале за нејзе, а 35,90% за Пендаровски

Освен во Струмица, СДСМ помина лошо и во Дојран, Валандово, Богданци, Демир Капија, Росоман и Кривогаштани, градови каде локалната власт е  токму во нивните раце.

Гордана Сиљановска -Давкова                       Стево Пандаровски

Струмица         11808                                                           9008

Дојран                  910                                                             560

Валандово        2885                                                            1871

Богданци           1781                                                            1075

Александра Ристевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста