Името Трамп ги богати велешани: откриени нови измами на Македонци кои се врзуваат со експретседателот на САД

Името Трамп ги богати велешани: откриени нови измами на Македонци кои се врзуваат со експретседателот на САД

Велешани, повторно станаа „Топ тема“, во САД , во пресрет, на тамошните претседателски избори.. По големата приказна, дека, претпоследните избори, Доналд Трамп, ги добил, со помош на велешани, и нивното ширење на лажни вести, сега, пред новите избори, велешани, повторно со измама, заработуваат на интернет, со продавање „милионски„ картички, кои би добиле на вредност, кога Трамп ќе победи, открива „Радио Слободна европа“.. Измамата е, во тоа, што – за неколку илјади долари, купувате картичка, која потоа, би ви донела, минимум – половина милион долари, но, кога ќе ја ставите во банкомат, тој веднаш ја одбива – како неважечка..

По неколкумесечно истражување, и инфилтрација, во затворени групи на платформата „телеграм“, медиумот, идентификувал – 69 луѓе, кои создале – лажни понуди, за продажба на картичка, со ликот, на поранешниот американски претседател – Доналд Трамп.. Новинарите пронајдоа, и 88 веб-страници, кои биле активни, во моментот, на пишувањето на истражувањето, преку кои, се нудат различни производи, на, како што е посочено, „американските патриоти„.. Според истражувањето, зад поголемиот дел од овие сајтови, стои група луѓе, од малото гратче – Велес, во Македонија, кој веќе стекна – неславна репутација, по употребата на името, на поранешниот претседател на САД..

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста