Воените конфликти во светот може да ја покачат цената на лебот

Воените конфликти во светот може да ја покачат цената на лебот

Воените конфликти може да предизвикаат ново поскапување на лебот.  Според Агро комората  во моментов цената  е стабилна и останува иста, но дали во Македонија ќе се пече поскап леб  ќе зависи од цената на нафтата која во моментов на светските берзи стигна и до 90 долари за барел ,како и од цената на житото по жетвата во Украина.  Предвидувањата на бизнисот се дека доколку има поскапување на нафтата поради војната на Блискиот исток, ќе има повисоки цени.

Секогаш понудата и побарувачката треба да ја одредуваат финалната цена, секгоаш застануваме зад тоа .Цената на лебот ќе остане иста, стабилна е сега не знаеме што ќе се случува во однос на војната која директно се рефлектира на цената на нафтата, и не знаеме што ќе се случува во Русија и Украина,  вели Горан Георгиевски  Агро – бизнис комора

Не само цените на светските берзи туку и висината на платите ќе има влијание на цените во претстојниот период, а од друга страна бизнисот претрпел големи загуби во текот на изминатите две години.  Според комората , фокусот треба да  биде на раст на домашното произоводство и на растот на економијата кој во 2023 беше само 1 отсто. Според ССК повисоките цени на одредени производи се логични затоа што Македонија е увозно ориентирана земја.

Имаше во една изјава на Светска банка која е слична на нашите залагања, мислам не треба да се фокусираме ние колку цените можат да бидат евтини , туку да се фокусираме колку може нашата економија може да расте. Да видиме каква ќе биде жетвата на жито и каква ќе биде цената на житото, мислам дека ни треба здрава економска политика. Нашата економија не смее да продоцира 1 отсто раст, треба да биде 5-6 отсто, вели Трајан Ангеловски – претседател на ССК

Дел од цените пораснаа откако престана да важи мерката „ загарантирани цени“ , а регулација на пазарот се очекува дека ќе направи новиот закон за нефер трговски практики кој меѓу другото содржи и листа на 2500 производи кои ќе бидат со ограничена маржа.  Од ССК сметаат дека од листата треба да се исфрлат одредени производи кои се во категоријата „луксузни“ .

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста