Транспортните компании бараат уште три до четири месеци за да ги заменат документите за учество во сообраќајот

Транспортните компании бараат уште три до четири месеци за да ги заменат документите за учество во сообраќајот

Да се пролонгира рокот за вадење на потребните дозволи на транспортните превозници за најмалку уште 3 до 4 месеци, бидејќи во спротивно ќе настане уште поголем хасот на шалтерите, по институциите задолжени да ја обезбедат целокупната документацијата со новото име,постапка која државата крајно неодговорно и неподготвено почна да ја споредува во 5 минути до 12 –велат транспортните превозници.

 Најголемата грешка мислам дека државата ја направи што не почна на време процедура еве и со возачките, 2021-ра има возачки на кои пишува Република Македонија, а името е сменато од 2017-та.Требало да пишува Република Северна Македонија, да не биде ваков хаос и во МВР хаос е и за пасоши и за сообраќајни и за се’.Па  сега најнови има и налепниците, тоа е уште поголем проблем”-вели Јован Мирчески,сопствек на -И.Н.П Компани

Треба да се променат сообраќајните и возачките дозволи,потоа сертификатите на возачите, треба да ги промениме картичките за тапографите, пасошите за оние кои што патува односно возат во странство,а тоа чини и пари и време. За илустрација,на еден возач на автобус во  моментов му требаат околу 14.000 денари да ги извади сите документи кои што му се потребни за патување,вели Мирчески , потенцирајќи дека на сета мака картичка за тапограф треба да се чекаат најмалку 20 до 25 дена,нивната цена е дупло зголемена.Истата чинеше 2.300 денари, а сега 4.600 денари, што е страшно висока сума на оваа скапотија.

За шофериве е многу проблем плус и чекањето. Ајде за пасошите по брза постапка ќе даде некој и 7.500 денари, за возачките вика по месец, месец и пол се чека.Тоа е страшно за шоферите не само за превозните фирми на патници, мислам дека истиот проблем го имаат и превозните компании транспорт што вршат. Државава неспремно, неорганизирано, несредено, не знам како да кажам, битно негативно се одразува за сите превозници”-вели Мирчески

Добар дел до возачите ги сменија сите потребни дозволи во 2021-ра зошто тогаш не ги издаваа со променето име на државата. Ова е играње со народот и со нивното трпение.Од денес повеќе автобусите нема да возат во странство и се откажуваа сите линии.Згора на се нити вработените во институциите не знаат што важи а што не, што смее а што не. Велат ако те застане полиција,ќе те казни,има луѓе што се информирани, но жално е ова што им го прават на луѓето кои се занимаваат со транспорт за да извадат парче леб-завршува Мирчески.

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста