Нема да се чепкаат објектите што узурпираат злелен појас во Охрид, а во меѓу време се легализирале

Десет месеци по неуспешната акција за уривање на довоградбите, со која како прв поголем угостителски објект беше офатен и хотелот “Грин Спејс” – градежните инспектори повторно на терен. Сега се остранува дел од хотелот кој се наоѓа на стариот пат Охрид-Струга послан на самото крајбрежје.

Сопствениците чиј објект е во близина на бетонската база на контроверзинот советник од ДУИ Нефи Усеини, не сакаат да зборуваат пред камера, но обвинуваат за селективност.

Градоначалниот на Охрид кој не сакаше да каже колку на број се изготвени решенија за отсатнување на бесправно изградени објекти, тврди дека има заклучок за рушење и на спорните објекти на Усени. Но што со оние кои што узурпирале земјиште во заштитен појас, а успеале да ги легализираат своите дивоградби? Тие ќе останат нечепнати.

– Во објекти кои што се легализирани во 50 метра заштитет појас, затоа што согласно законот за легализација, се дозволува легализација во 50 метри, меѓутоа тие не се вкопуваат во урбанистички план. Сите тие ги котролираме затоа што имаме случај еден објект од 50 м.кв е легализиран, меѓутоа врешени се доградби на уште пр. 200 квадрати. Значи сето тоа што е нелеагално доградувано ќе го остниме. Обејктот ќе стои само тоа што е доградено ќе се руши, така? Тоа што е легализирано, сега за сега не може да се отстанува, рече Константин Георгиески, градоначалник на Охрид.

И додека во екот на летото пред избори, се спроведува акција за рушење на дивоградви, во соседна Струга, никој не мрда со прст. Напротив, угостителските објекти на плажите работа, а никнуваат и нови. Бидејќи оштинските и државните инспектори седат со скртени раце, дражавата толерирајќи го замовилието, чера да се одобровили Мерко па да почне да руши.

– Ние тоа сме го побарале јавно и од општина Струга и тоа мора да се случи во овај период. Зошто не се постапува, зошто се толерира,се калкулира со изборите? Не, од кого да се калкулира,апслутни не.Може до нивна страна да се калкулира од страна на општината, изјави Горан Сугарески, министерот за транспорт и врски.

Актуелната власт иако најавиваше дека стопанисувањето со крајбрежјето ќе го земе под своја капа,тоа не се случи.Предложените законски измени не поминаа во Собрание.

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста