ВМРО-ДПМНЕ ќе работи на нови проекти во енергетиката, за Македонија да биде енергетско независна земја

ВМРО-ДПМНЕ ќе работи на нови проекти во енергетиката, за Македонија да биде енергетско независна земја

ВМРО-ДПМНЕ најавува дека веднаш по формирањето на новата Влада, предводена од нив, главен акцент во работењето ќе биде, спроведување на проекти во енергетиката, преку кои, Македонија ќе стане независно енергетска земја.

„Посебно внимание ќе се обрне на дистрибутивниот систем за природен гас и тоа со правилна стратегија, со паролата „гас до секое домаќинство во македонија“ се со цел секој граѓанин да му биде овозможен пристап до природен гас“.

Фокусот според ВМРО-ДПМНЕ ќе биде изградба на интерконекторите за природен гас, со соседните земји, потоа изградба на примарната инфраструктура, со цел без проблем да се поврзат двете когенеративни постројки, но истовремено и на примарна преносна мрежа за гас и за другите градови, со цел во иднина и таму да се направат постројки за топлинска и електрична енергија
интензивно ќе се започне со градба на топлификациони мрежи за почеток, битола и проширување на мрежата во Скопје.

За проектот за изградба на централата Чебрен, од ВМРО-ДПМНЕ велат дека ќе биде предмет на една сериозна, научна физибилити студија која треба да е дело на македонските универзитети, експерти и стручњаци, МАНУ и македонските компании.

На Македонија од стратешка природа и е потребен уште еден голем резервоар на вода. тоа е проект кој треба да се гледа долгорочно и тоа е проект за иднината, не само за македонија како држава, туку и за иднината на идните генерации, кои се неродени, тој проект нема само енергетско значење, туку може да има социоекономско и да има огромно значење во земјоделието, бидејќи системот кој понатаму каскадно ќе следи, практично служи за наводнување на десетици илјади хектари земјоделска површина, најавуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста