Пендаровски ќе се обрати на 75. Генерално Собрание на Обединетите Нации

Претседателот Стево Пендаровски денеска преку видео-порака ќе се обрати на Генералната дебата во рамки на 75. Генерално Собрание на Обединетите Нации, што годинава, поради пандемијата од КОВИД-19, се одвива без физичко присуство на светските лидери во седиштето на Светската организација во Њујорк.

Видео-пораката, како што соопшти кабинетот на претседателот, ќе биде емитувана во салата на Генералното Собрание на ОН, кадешто ќе бидат присутни претставници на секоја од земјите-членки. Предвидено е обраќањето на претседателот Пендаровски да биде емитувано на сесијата што започнува во 15:00 часот по средноевропско време.

Темата на 75. сесија на Генералното Собрание на ОН е „Иднината што ја сакаме, Обединетите Нации што ни требаат: Потврдување на нашата колективна посветеност на мултилатерализмот – соочување со КОВИД-19 преку ефективна мултилатерална акција“.

Обраќањето на претседателот Пендаровски ќе биде емитувано на веб-телевизијата на Обединетите Нации http://webtv.un.org .

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста