ФАКТОР дознава: Пациентите се снимаат на стари апарати со голема доза на зрачење

Извори за Фактор велат дека една приватна болница користи ПЕТ/КТ апарат произведен од 2005/2006 година, апарат стар 16 години кој се користи за откривање на метастази, а истовремено со високата доза на зрачење на апаратот може да предизвика карцином.

Зошто државата дозволила увоз на апарат за дијагностика постар од 10 години и дали државата свесно узвезува медицински отпад ? Зошто досега не е направена контрола и не е издадена забрана за работа на ваквите нефункционални и штетни извори на зрачење, прашуваат од Фактор.

Дали и кој ја контролира употребата на стари медицински апарати кои ги зрачат пациентите и прават повеќе штета отколку корист. Дали некој ја мери и контролира зрачната доза на старите апаратите во македонскисте болници кои може да направат сериозни последици по здравјето на пациентите.

Зошто државата дозволила увоз на апарат за дијагностика постар од 10 години и дали државата свесно узвезува медицински отпад ? Зошто досега не е направена контрола и не е издадена забрана за работа на ваквите нефункционални и штетни извори на зрачење.

Целата вест можете да ја прочитате на следниот линк:

https://faktor.mk/faktor-doznava-pacientite-se-snimaat-na-stari-aparati-so-golema-doza-na-zrachenje–dali-drzavata-dozvoluva-uvoz-na-medicinski-otpad-?fbclid=IwAR3wc_eag5CYDmHPXXlfki4vXg80KgL2py8FEUyn7ppp1i2LSyDstdqki7o

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста