Термини за ковид тестирање на државна сметка нема, граѓаните приморани да се тестираат приватно

epa08340321 A healthcare professional wearing protective hand gloves at works at the Oglio Po Hospital, during the coronavirus emergency, in Casalmaggiore, northern Italy, 03 April 2020. Italy is under lockdown in an attempt to stop the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus causing the Covid-19 disease. EPA-EFE/ANDREA FASANI

Само околу 30 проценти од тестирањата на дневно ниво ги прави државата, останатите 70 а некогаш и повеќе, пациентите си ги плаќаат од џеб приватно. Зошто е тешко да се дојде до државен тест, нема ли доволно? Првиот човек на ЦЈЗ за Алфа признава дека е престрога анкетата за да ви дозволат државно тестирање поради разни злоупотреби. Уверува дека тестови има.  

И ова што го тестираме сега не е доволно. Треба повеќе. Идеата на алгоритамот е да се тестираат стварно тие што имаат потреба. И да им се најде место. Има правила и индикации кој треба да се тестира а кој не.Честопати се злоупотребува тоа си измислуваат симптоми само да се дојде до тест преку ред само за да се избегне плаќањето.” – вели -р Александар Стојанов – директор на ЦЈЗ Скопје. 

Следи грип и настинки…Стојанов бара помош и од останатите здравствени инстиуции.

Сега имаме 13 лабаратории коишто прават тестови. Мене ме чуди лично зошто Институтот за микробиологија зошто не ни се уклучи во борбата и да ни помогнат.Moжностите се тие…толку ни се капацитетите.изјави доктор Стојанов.

Матичните лекари, долг период мака мачат со закажување на тестирања на државно, тие бараат да се отворат повеќе термини и алармираат на повеќе нелогичности со алгоритмот, кој одлучува кој, кога и дали воопшто ќе се тестира.

Ања Василева

Advertisements