Шесте пакети владина помош, недоволни за туризмот и угостителството

Справувањето со кризата во време на пандемија станува се потешко, а загубите кои ги трпи туристичкиот сектор се огроми и ненадоместливи бидејќи државната помош стига предоцна. По 5-тиот пакет антикризни мерки наменет за најпогодените кој стигна со  повеќемесечно задоцнување, Владата неодамна го усвои 6-тиот пакет економски мерки.Туристичките работници гневни,од носењето мерки нема велат никаков аир, се’ додека истите ни стојат на располагање само на хартија. Згора на тоа,се работи за минимална помош, минимално ублажување на нашите загуби.

Не може да кажеме дека се доволни,ние ево веќе 12,13 месеци работиме со нула промет некој минимален промент или со 1, 2 % од тоа што сме го работеле, а како што времето доаѓа гледаме тоа дека тоа не оди на подобро.Туристичкиот сектор е  прв на удар а последен се враќа, туризмот е гранка која тешко се опоравува од вакви работи, бидејќи не е фабрика да ги укључиш моторот за почне да работи. – вели Јаким Меленко Т.А Виспој.

Се работи за елементарна потреба ,не се работи  за нешто што преку би го побарале ние како затекната бранша, а се работи за бранша која е една од најзагрозените во случајов со кризата.Заради тоа се акумулира потребата од државна помош и секое задоцнение најзино на таквата помош која што навистина е потребна ако дојде, да дојде во правите моменти.
– кажа Михаил Мишев еснаф на угостители.

Брањата кои ги доставивме преку Стопанската комора, само делумно се прифатија,а и тоа што ни следува бавно се реализира,велат угостителите,потсетувајќи дека хотелско-угостителските објекти не само што работеа редуцирано од почетокот на кризата,туку се соочија и со комплатно затворање во трање и од неколку месеци.Без оглед каква сезона не очекува, без навремена помош од дражвата туристичкиот сектор ќе згасне.

Не е возможно,така да и доколку каснат плус мерките, тешко дека ќе можеме да истуркаме преку сезонава.  изјави Игор Иванов-хотелиер.

Треба да помине долг период, луѓето да создадат навики но и сигурност за да почнат да патуваат.Ако кон тоа се додаде економската моќ на се посиромашните граѓани,бидејќи пандемијата не поштеди никого-реалните шанси туристичкот сектор да застане барем на стаклени нозе буквално се никакви-велат туристичките работници.

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста