Почина 53-годишниот Штипјанец, чиј син собираше донации за лекување затоа што немаше место во болница

Почина  штипјанец за кој се собираа донации за лекување од Ковид. 53годишниот текстилен работник Ристе Донев рано утринава ја изгуби битката со вирусот.. Пред две седмици неговиот син на социјалните мрежи  со апел кога државата не може, тогаш можат граѓаните.

Тој побара да им се помогне со финансиски средства за да може да го лекуваат во приватна клиника.За да го спасат им беа потребни минимум 12.000евра. Неговото име и презиме ќе се најде на листата со пациенти за кои нема место  во државните клиники. Неговиот син тогаш изјави дека и покрај дебелите врски кој ги повлекол, не успеал да најде слободен кревет

   „За лекуваање на државно, пробавме секаде, па дури и преку министерот Филипче. Единствено место имаше во Козле, меѓутоа таму ми рекоа дека е за полесни пациенти и ништо не успеавме да направиме на државно и покренамае иницијатива за хоспитализирање во приватна клиника„-изјави неговиот син Михаило Донев. 

И двата ковид центри во источниот регион се полни.. Во Штип речси е пополнет и капацитетот на кожното одделение.  Во кочани има само два слободни места. За дополнителни кревети од наредната недела ќе се преадаптират нови  одделенија.

Александра Ристеска

Поврзани вести