По бурното лето, хотелите во Охрид и Струга се празни, газдите очајни, најавуваат клуч на врата следниот месец


Корона кризата остава несогледливи последици врз туризмот,безмалаку сите хотели на охридско-струшката ривиера заклучно со почетокот на месец ноември ќе затворат.Хотелиерите очајни,во безизез ги бројат последните денови пред да стават клуч на врата. Загубите се велат повеќе милионски,за плати на вработените и подмирување на режиските трошоци се крапариме со она што ги спечаливме летово, но парите се трошат не знаеме дали во блиска иднина ќе бидеме финасиски моќни да овозможиме какво-такво функционирање на хотелите.

-Загубите се огромни.Кое би било најцрното сценарио? Нацрното сценарио е да продолжи пандемијата, да не завторат во карантини, полициски часови да воведат.Тоа би довело до целосни затворање на угостителскиот сектор ?  Не само  на угосителскиот, и хотелскиот и угостителскиот сектор, изјави Илче Димитриески хотелиер

Доколку кризата потрае, ќе пропадне хотелскиот бизнисот велат од ХОТАМ,а тоа ќе го претвори туриските Охрид во град на духови.Ќе се доведеме во ситуација да нема каде да ги сместиме гостите доколку сепак се одлучат да ја посетат нашата туристичка мека. Некои од капацитетите се веќе затворени, но најдоцна до средината на месец ноември хотелите нема да работат се до на пролет.Загрижува и фактот што веќе неколку култни кафетерии и ресторани во Охрид, повеќе не работат,газдите кои сега бараат друг начин на егзистенција,ги отпуштија вработените.

-Многу хотели, агенции и услужни објекти на охридската ривиера се одлучија за привремено затворање на нивните објекти бидејќи по завршување на сезоната Охрид е целосни празен.Нема гости од странство, корона кризата си го стори своето и зато се одлучуваат за намалување на трошоците за преживувавње на најтешката година во туризмиот.За жал туризмот во моментов е на респиратори, изјави Филип Стефаноски сопственик на туристичка агенција

За преживување на туристичкиот сектор,угостителите и хотелиерите очекуваат помош од државата. Кажуваат дека странците ги букирале капацитетите во Охрид и за нова година,но гарниците се затворени,мерките во нашата земја се различни од оние во останатите земји,поради тоа се’ поизвесно е дека ќе ги загубат и веќе случените аранжмани.

Росица Голабоска

Поврзани вести