Мета го свика Националниот совет за безбедност

Албанскиот претседател Илир Мета денеска одржа едночасовна средба со Националниот совет за безбедност.

По средбата тој на Фејсбук напиша дека на состанокот било разговарано за што потесна соработка и координација меѓу сите институции за справување со вонредната состојба како последица од катастрофалниот земјотрес, па се додека не се врати целосната нормалност.

-Ние го подржувавме обвинителството да ја придвижи истрагата напред и да ги доведе пред кривична одговорност сите оние кои ќе се потврди дека се одговорни. Да се обезбедат домашните ресурси и меѓународната поддршка потребна за надминување на тешките последици од овој ужасен земјотрес,напиша Мета.

На седницата на Националниот совет за безбедност присуствуваше и премиерот Еди Рама, спикерот на парламентот Грамоз Ручи, државната јавна обвинителка Арта Марку,министри, првите луѓе на полицијата, армијата, на Кризниот штаб,како и советниците на претседателот за правни и безбедносни прашања.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста