Експерти: Mајкрософт тимс не може да биде замена за националната платформа

Он лајн наставата започна, но со каков квалитет во моментов и во иднина ? – останува неизвесно. Платформата за учење на далечина пропадна, а учениците и наставниците останаа на цедило –  па принудени се наставата да ја следат преку Mајкрософт тимс. Според експертите за онлајн настава разликата помеѓу  домашната платформа и онаа на мајкрософт е огромна, и оттука пожелно е да се врати во “живот” националната платформа.

“Мајкрософт тимс е софтвер за аудио и видео комуникација со учениците.Каде што нуди дополнителни алатки како што се прикажување на бела табла и служи за комуникација со улениците. Додека платформата е место каде што учениците се групирани во класови, таму учениците се поделени и во предмети…и по тие предмети преку поставените материјали што ќе ги имаат од страна на наставниците ученикот ќе учи чита пишува и вежба.” – вели Николче Шулевски експерт за методика во онлајн настава.

Д-р Николче Шулевски вели – учениците вистински наставата можат да ја почувствуваат само преку домашната платформа – која е неуфинкционална.

“Следува полна порција на настава со сите комплетни часови.И повторно ќе се изведува наставата преку мајкрософт тимс. Чекаме на понатамошни инструкции од кога ќе почнеме да работиме на платформата.” – изјави Николче Шулевскиексперт за методика во онлајн настава.

Според познавачите од Понеделник учениците и наставниците ќе се соочат со многу повеќе предизвици бидејќи онлајн наставата ќе треба да ја следат поголем број на корисници во подолг временски период од денот.

Ања Василевска

Advertisements

Поврзани вести