Мобилизација на матичните лекари, ако се зголемува бројот на заразени инфектолози?

Ако ги мобилизираат матичните лекари во клиниката и болниците кој ќе го чува здравјето на сите други пациенти?  Кој ќе ги лечи луѓето со срцеви болести, мозочни удари и секакви други заболувања? Ова се дилемите на матичните лекари откако се повеќе се наметнува сценариото дека тие ќе треба да застанат на иста линија со инфектолозите – реална опција со оглед на големиот број заразени доктори до овој момент.

Сметам дека некој друг начин на мобилизација на примарното здравство, не ни сакам да помислам на тако нешто целото население…ќе имаме повеќе смртност од инфаркти,мозочни удари  заради тоа што овие луѓе некој треба да ги советува на телефон.Ако матичните се мобилизираат кој ќе им издаде хронична терапија на пацинетите..така да тоа е многу сериозна работа.” вели Лилија Чолакова Дервишова, претседател на здружение на матични лекари во Македонија.

Чолакова Дервишова смета дека постарите лица треба да имаат повеќе време за движење за да се избегнат метежите пред банките и аптеките. Така ќе се намали опасноста од ширење на заразата смета таа.

“Ние ги примаме нашите пациенти, од утрово имаме пациенти кои се јавуваат со по 200 притисок каде што дискутираат дека имаат воспалени нози..им било старв.Имам пациентка што 8 дена и било страв да излезе а веќе дојде со крв во мокраќа.Верувајте пациентите ни патат и страдаат од други дијагнози” – вели за Алфа, Чолакова Дервишова.

Инаку, досега повеќе од 120 здравствени работници во земјава се заразени од коронавирус, со што мобилизацијата на матичните леркари е можно сценарио во иднина.

Ања Василева 

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста