Концесионерите на плажите во Охрид гневни откако останаа без струја – не се исклучени и тужби

Правните застапници на конценсинерите кои стопанисуваа со плажите наатрактивни ликации на потегот од Студенчишта до Канео,побараа од судот да донесе времена мерка, бидејќи ценат дека не постои правен основ согласно кој локалите останаа без  струјата.

-Се работи за правни лица кои сами извршиле електрификација на објектите во договор со ЕВН и редовно ги подмирувале сметките.Во тој поглед не гледаме каков интерес имала општината и со кое оправдание побарала од ЕВН да го прекине напојувањето на објектите со електрична енергија-велат правните застапници кои денеска побараа од судот да изрече времена мерка, а не ја исклучуваат можноста да поднесат и тужби против општината и ЕВН.Тие ја објаснуваат целата позади на проблемот и како дошло до тоа концесионерите да останат без договори за стопанисување со плажите.

  • Главниот проблем од кој потекнува целата работа со плажите е тоа што во 2018-та година е спроведено јавно наддавање, меѓутоа истото е спроведено со грешки кои подоцона се утврдени од страна на второстепената комисија.Заради тоа истото јавно наддавање е вратено на првостепено одлучување ,од тој момент до денес немаме одлука, нема повторни спроведено јавно наддавање рече Томислав Кичеец-адвокат.

И покрај тоа што цели 3 години плажите не се понудени на концесија, градоначаникот зборува за неплаќањето надоместоци за користење на земјиштето.Според него ваквите нелегални градби претставуваат опасност за регионот и се во спротвност на режимите за заштита,што правниците го побиваат.

  • Истечени им се договорите за концесија, тие објекти се наоѓаат во опфат на Гуп-от.Нас од правен аспект најважно ни е сега да не обавуваат дејност затоа што немаат активен договор за концесија, а од заштитарски аспект, мора да се отсрани сето она што е во водата рече Константин Георгиески-градоначалник на Охрид.
  • Сите палжи се изработени по проект одобрен од општината, не само одобрен дури и во некои случаи и се правени измени по барање дирекно на општината.Така што сметам дека не може да се зборува дека тие се бесправни објекти или градени некако на диво,тие се градени легално согласно сите правиламкои во моментот важеле,со сите потребни дозволи од надлежните органи рече Томислав Кичеец-адвокат.

Најавата за рушење на објектите изградени на потегот од Студенчишта до Канео, го сврте вниманиетои на јавноста која ги преплави социјалните мрежи.Едни го оправдуваат рушењето, а други дури и се организираат со жив штит да ги бранат репрезентативните

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста