СРБИЈА ВОВЕДУВА ПЦР-ТЕСТ И КАРАНТИН ЗА СТРАНЦИТЕ

epa08340321 A healthcare professional wearing protective hand gloves at works at the Oglio Po Hospital, during the coronavirus emergency, in Casalmaggiore, northern Italy, 03 April 2020. Italy is under lockdown in an attempt to stop the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus causing the Covid-19 disease. EPA-EFE/ANDREA FASANI

Србија во текот на оваа недела веројатно ќе воведе задолжителен ПЦР-тест и 14-дневен карантин за странците кои доаѓаат од одредени земји.  Кризниот штаб за борба против коронавирусот тврди дека списокот на земји за кои ќе се воведе карантин сè уште не е составен, а досега во Србија не беше воведена ваква мерка за ни една земја. Според штабот неопходно е да се разгледа епидемиолошката состојба на секоја од земјите,  а потоа ќе се донесе одлука врз основа на тоа.  Сите што ќе сакаат да влезат во Србија ќе мора да покажат ПЦР тест не постар од 72 часа.

Advertisements