Унгарија започнува програма за стипендија за високо образование за унгарски млади луѓе кои живеат во дијаспората

Владата на Унгарија започнува програма за стипендија за високо образование за унгарски млади луѓе кои живеат во дијаспората. Петер Сијарто министерот за надворешни работи на оваа земја рече дека од септември следната година, до илјада млади Унгарци кои живеат надвор од земјата можат да студираат на унгарските универзитети преку оваа програма. Целта е да се зајакне приврзаноста кон Унгарија и кон унгарскиот идентитет.

 Студентите можат да аплицираат за додипломски, магистерски и докторски курсеви, по што очекуваат младите да се вратат на работа и да организираат работа во заедницата за две години, да и помогнат на заедницата што живее далеку од Унгарија, да и помогнат на унгарската култура, унгарскиот јазик и зачувувањето на унгарскиот идентитет – рече Петар Сијарто.

  Апликантите мора да се обврзат да и помогнат на локалната унгарска дијаспора во работата во заедницата најмалку две години по дипломирањето, или, ако тие одлучат да студираат на англиски јазик, да полагаат барем средно полагање јазик на унгарски како странски јазик по завршувањето на нивните студии.

Стипендијата е отворена за млади над 18 години кои се унгарски државјани или имаат унгарски корени. За да ја добие стипендијата, апликантот мора да положи приемен испит во избраната високообразовна институција.  

Апликациите за Програмата за стипендии за високо образование во Дијаспората  се отворени до 24 јануари 2021 година.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста