Над 3.000 производи од денеска ќе се купуваат по намалени цени во супермаркетите во Грција

Над 3.000 производи од денеска ќе се купуваат по намалени цени во супермаркетите во Грција

И додека кај нас се очекува нов ценовен шок, во соседна Грција за да се заузда инфлацијата се воведува мерка со која ќе се намалат цените на над 3000 производи. Производи за чистење и за лична хигиена, од денеска се очекува да бидат намалени и до 18 отсто во грчките супермаркетите.

Од денеска стапуваат во сила четири владини мерки што имаат за цел трајно намалување на цените на конкретни производи. Според една од мерките, добавувачите се обврзани да ги намалат понудите до компаниите за малопродажба за 30 отсто, со што се намалуваат и цените во маркетите, а вклучени се производи за чистење (детергенти за перење, за миење садови, средства за чистење од секаков вид итн.), како и производи за лична хигиена (шампони и регенератори, гелови за туширање, сапуни, пасти за заби, бебешки и детски пелени).

Цените на конкретните производи, според надлежното министерство, се намалени од 12,7 со 18, 1 отсто. Меѓу мерките е и воведување плафон на бруто профитната маржа на компаниите кои увезуваат, произведуваат и дистрибуираат бебешко млеко во Грција, што ќе резултира со првични намалувања на цената од околу 15 отсто.

Дополнително добавувачите на свежи производи, односно на овошје, зеленчук и месо, се обврзани нивните производи да ги продаваат по нето цени, што ќе придонесе за постепено намалување на цените на конкретните производи во маркетите.

Од министерството за развој на Грција истакнуваат дека „главен приоритет на грчката влада е заштитата на потрошувачите и правилно функционирање на пазарот што ќе доведе до намалување на инфлацијата“.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста