НАЈНОВИ ВЕСТИ

Категорија: Култура

Комеморација за актерот Мето Јовановски во Драмски театар-Скопје

Комеморација за актерот Мето Јовановски во Драмски театар-Скопје

Актерска големина со траен белег на македoнскиот театар. Темелен и посветен, заколнат индивидуалист, неспоредлив со друг. Колегите, учениците и почитувачите на големиот македонски актер Мето ... Прочитај повеќе

Комеморација за Јовановски во Драмски театар – Скопје

Комеморација за Јовановски во Драмски театар – Скопје

На големата сцена на Драмски театар – Скопје денеска ќе се одржи Комеморација за актерот Мето Јовановски. Посмртните останки на Јовановски вчера беа изложени во ... Прочитај повеќе

Почина актерската легенда Мето Јовановски

Почина актерската легенда Мето Јовановски

Почина актерската легенда, Мето Јовановски, на 77 – годишна возраст. Јовановски во 1971  завршил театарска Академија во Софија, Бугарија и истата година се вработил во ... Прочитај повеќе

„Крими сценарио“ во Агенцијата за филм – Антикорупциска бара кривична одговорност за директорот

„Крими сценарио“ во Агенцијата за филм – Антикорупциска бара кривична одговорност за директорот

Aнтикорупциска бара кривична одговорност за директорот на Aгенцијата за филм Бојан Лазаревски поради несовесно работење и трошење на буџетски средства на оваа установа. Првата антикорупционерка, ... Прочитај повеќе

Скандал по скандал во културата-ресорната министерка ја затвора библиотеката „Кочо Рацин “во Тетово за да го даде просторот под закуп

Скандал по скандал во културата-ресорната министерка ја затвора библиотеката „Кочо Рацин “во Тетово за да го даде просторот под закуп

Нема крај на скандалозните случувања во културата. Последниот одекнува од Тетово, каде наспроти најавените отворања на нови Национални установи од областа на културата, Министерството за ... Прочитај повеќе