Зелена агенда во струшки стил – Мерко претстави осветелниот „Црн Дрим“

Волшебната река која името го добила по ендемичните алги со црна боја,Мерко ја постовети со вештачки базен за одгледување на риби и водни растенија. Помпезно, со огномет тој синоќа го пушти осветлувањето во Црн Дрим.За одеднаш да светнат 300 светилки, Мерко ја олесни општинската каса за 110.000 евра. Ова е цреша на тортата-рече, изведувачот гарантра дека нема опасност по капачите иако во Дримот се разладуваат и во вечерните часови.Тој удри и по природонаучниците  нерекувајќи ги скептици кои требало вака да го кренат гласот кога се чистело коритото на реката.

”Нема место за критики од страна на еколозите, бидејќи осветлувањето воопшто не не спречува или уништува флора или фауна,наспроти можда  е уште подобро, ќе изгледа како аквариум“ – вели Мерко.

И додека природонаучниците од Хидробиолошкиот институт молчат,на социјалните мрежи врие.

-Остетски ова е одвратно,еден значаен речен екосистем личи на базен во хотел во Саранда,од каде е и инспирано ова.Осверлувањето на речните води, го менува ритамот на живиот свет-се огласи на својот фб профил билогот Кирил Арсовски.

”Дополнително осветлување го менува циклусот на раст на водните алги ,што влијае врз квалитетот на водата во реката а го нарушува и животот на рибите.Загадувањето со светлина значитечно го намалува живиот свет во гратските средини.Не постои по ДУИ естетика од ова ! “ рече Крил Аровски-биолог.

Инаку во договорот меѓу општина Струга и фирмата “ТЕ-ЏИ БМ Електрик “од село Мислодежда меѓу другото нема инфомација кој вршел надзор на граадбат,кој е подизведувач на работите, што во градежната книга и градежниот дневник и што стои во понудената документација поднесена од изведувачот.

За потсетуваење,од општинскиот комитет на ВМРО ДПМНЕ од Антикорупциската комисија и сите други надлежни институции да поведат постапка со која како што велат,ќе ги разгледаат сите околности на овој договор кој не предвидува никаква заштита или гаранции кон градот во смисла на квалитетот на вградената опрема.До сега на јавноста не и беше понуден никаков елаборат или проект од кој ќе видиме анализа од стручни лица-стои во реакцијата на ВМРО ДПМНЕ.

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста