Здружението на инжењери повторно предупредува дека енергетските закони се висок ризик од корупција

Здружението на инжењери повторно предупредува дека енергетските закони се висок ризик од корупција

По враќањето на законите во Собранието од Здружението на инженери повторно предупредија дека проектот е високо ризичен од аспект на корупцијата и дека ќе се направи штета на државниот буџет.

„Ние до денешен ден не добивме одговор на барањето да бидеме поканети и да го изнесеме нашето мислење по прашањата што се разгледуваат на седниците на работните тела: Комисија за економски прашања и Законодавно правна комисија за четирите закони за реализација на стратешки инвестициони проекти. Информираме дека Законот за стратешки инвестиции, врз основа на кој се носат овие закони како лекс специјалис, е карактеризиран како закон кој согласно формата и содржината може да продуцира ризици од корупција од страна на државната комисија за спречување на корупцијата и за истиот во постапка се измени и дополни“, се вели во нивната реакција.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста