По информациите кои се појавија во јавноста дека на Гумење, во Крушево ноќеска се тепале коњаници од Лисиче, а полицаец пукал во воздухот да ги смири, со демант се јави здружението Илинденски коњички марш од Горно Лисиче.

Во нивниот демант се вели следново:

Во врска со синоќешниот инцидент на Гумења во Крушево, здружението илинденски коњички марш од Горно Лисиче најостро ги осудува лагите и клеветите кои беа посочени према коњаницата дека нејзините членови нападнале Крушевчанец. Само за ваша информација вчера не беше удостоена од страна на Општинските власти и се бараше изговор за грешката на домакините. Коњаните кои со денови патуваа кон Крушево за големиот празник на Република Македонија 2 Август, со гордост го пренесуваат патгриотскиот дух за непокор и обединетост на народот а не поддржуваме никакви насилства.