Забранет пристап на Водно и групирање на повеќе од пет лица, од утре значително присуство на Армијата

Војската излегува на улица. Од утре војниците заедно со полицајците ќе патролираат низ градови, а ќе имаат задача да ги спроведуваат мерките на владата за спречување на ширењето на болеста. Меѓу другото, ќе проверуваат дали се почитуваат наредбите за изолација на сомнителните случаи, но и најновата мерка со која се забранува собирање на група поголема од 5 луѓе.

  • Почнувајќи од утре, ќе биде забележано значително присуство на Армијата комбинирано во заеднички патроли и активности за обезбедување на сите државни гранични премини на нашата татковина. Исто така ќе имате можност да забележите наше учество и присуство во комбинирани заеднички патроли со полицијата и органите во земјата- изјави генерал-потполковник

Во исто време, армијата ќе го зголеми присуството на границите, за да спречува евентуални илегални влегувања на луѓе од соседните земји, а кои можеби биле во критичните региони. Засега, од Армијата велат дека нема потреба за ангажирање на резервниот состав.

  • Ќе се вклучат дополнителни ангажмани, но во моментот проценките на Генералштабот и препораките од Врховниот командант се дека нема потреба во моментов за било какви мобилизација на резервниот состав на Армијата. Имаме доволни капацитети човечки и технички, искуство, знаење, соодветни мерки.. -рече Ѓурчиновски.

Инаку доцна синоќа Владата усвои и дополнителен пакет мерки, го затвара паркот„Водно“ од 18 до 6 часот наредниот ден, ќе ги провери гласините дека се организирале забави во населбите Сопиште и Соње. И школите за обука за возачи ќе бидат затворени во наредните две недели.
Сите маркети, аптеки, банки и објекти кои даваат поштенски услуги да воведат редарски слижби или обезбедување, кои треба контролираат бројот на луѓе и метежот, растојанието од два метри мора да се почитува. Со мерките институциите треба да се организираат подобро, вработените од дома да ја извршуваат работата без да се наруши редот.

Викторија Миткова

Advertisements