За охридските концесионери кабините од плексиглас се скапи и неприфатливи

(две фотки девојки во бикини)- Посилниот пол ова лето нема да плакне очи со ваквите селфи фотографии на атрактивни девојки,забавата ја расипа коронавирусот-оваа сезона задолжително ќе биде носењето на маски дури и на плажа. Од Охридскиот Центарот за јавно здравје информираат дека наскоро ќе бидат пропишани соодветни процедури кои ќе мора да ги почитиваат оние кои стопанисуваат со крајбрежјето.

Знаеме дека во летниот период имаме поголеми температури, дека не е пријатно носењето на маска, ни сепак тоа е она што е препорака и тоа е она шти мора да се почитува.И на плажа маска да се почитува?  Значи и на плажа доколку бидете двајца или тројца да седат мора да носат маска, значи заштитна маска е задолжителна.И секој според можностите да не импровизира туку според можностите и капацитетите ,така и да се насочува кон отворање или неотворање на капалиштето – вели Сашо Точко од Центар за јавно здравје.

Засега е неизвесно што се’ ќе содржат мерките кои ќе ги наметне Комисијата за заразни болести, но во евопските туристички дестинации веќе почнаа да употребуваат монтажни повидни кабини со големина од 4,5 метри направени од плексиглас,а некои пак наместо кафезите од полексиглас се одлучуваат за куполи од бамбус и алуминиум.

За охридските концесионери, ништо од ова не е прифатливо.Плексигласот чини 25 евра по метар квадратен,ај што е е скап, велат тие, туку побрзо капачите ќе на настрадаат од лежалките, околку од коронавирусот.

Изјава Илија Џепар-концесионер: Охрид е преку лето свежичко и доста често се дешава на плажите да има ветришта,не е изводливо тоа, е лесен матерјал само што ќе се изложиме во поголеми инвестиции.Јас мислам дека никој нема да ги исполни тие критериуми,затоа што е неисплатливо, а влегуваме во голем трошок.Ние годиниве што ги имаме вложени парите не можеме да го извадиме,сега уште намерно нов трошак.Едино ви кажав лежалките дезинфекција и ништо повеќе,социјална раздалеченсот и тоа – вели Илија Џепар – концесионер.

Концесионерите свесни дека договорите за стопанисување им се одамна итечени,притискаат час поскоро да им се продолжат истите.

Прво што треба да се направи во Охрид е да се направи договор, продолжување на работа на плажите со сите досегашни концесионери ,да се ревидира цената во овие услови на криза, ако може и да се намали, ако може и да не се плаќа за оваа година и капалиштата да се затвараат до 20 часот.Да има капалишта да нема ресторани да нема дискотеки, ние ги изгубивме како бренд охридски плажи, охридските плажи веќе не се плажи – додава Џепар.

Ако плажите се остават без концесионер, кучето стопанот не ќе си го знае-велат концесионерите, дури тогаш на плажите ќе владее хаос.

Росица Голабоска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста