Вухан направи над 6,5 милиони тестирања за Корона вирус во 10 дена

This photo taken on February 17, 2020 shows medical staff members working at an exhibition centre converted into a hospital in Wuhan in China's central Hubei province. - The death toll from the COVID-19 coronavirus epidemic jumped to 1,868 in China on February 18 after 98 more people died, according to the National Health Commission. (Photo by STR / AFP) / China OUT (Photo by STR/AFP via Getty Images)

Кинескиот град Вухан направи повеќе од 6,5 милиони тестирања за Корона вирус во период од 10 дена, како дел од намерата да ги тестира сите 11 милиони граѓани, објавија кинески државни медиуми.

Градската здравствена комисија побара од сите кои не се тестирани да се пријават до крајот на денешниот ден. Не е регистриран ниту еден нов случај на COVID-19 во тие 10 дена, а пред кампањата беа тестирани 3 милиони луѓе во градот пишуваат кинеските медиуми.

Кампањата беше лансирана откако беше откриен кластер од шест случаи во една станбена зграда. Во Вухан, градот каде лани во декември почна заразата со COVID-19 и прерасна во пандемија, е најтешко погодениот град во Кина, објави Associated Press.

Advertisements