Второ погубување на затвореник во електрична столица од 1960 година

Во американската држава Тенеси денеска на електрична столица ќе биде погубен затвореник.

Едмунд Загорски е осуден за двојно убиство во 1984 година и ќе биде втор човек кој на електрична столица ќе погубен во Тенеси од 1960 година.  Загорски одбрал да биде погубен на овој начин откако неговата тужба за протоколот за смртоносна инјекција е отфрлена. Загорски истакнал дека сака да умре на електрична столица, а не од смртоносен коктел со инјекција, затоа што верува дека егзекуцијата на електрична столица ќе трае пократко и ќе биде помалку болна.

Претходно, Дерил Холтон во 2007 година одбра да биде погубен на електрична столица.

Во САД, поледен пат бил погубен затвопреник на електричен стол во 2013 година во Вирџинија.