Водно треба вистински да се заштити, а не само тревките и габите, граѓански организации и професори бараат Владата да донесе законско решение

Професори, експерти за хидрометеорологија, граѓанските организации „Го сакам Водно“ и „О2 Иницијатива“ бараат од премиерот Зоран Заев да ја стопира постапката за прогласување на Водно за заштитено подрачје. Според нив со Одлука за прогласување на дел од планината Водно за заштитено подрачје во категорија V – Заштитен предел, Скопје вистински не се заштитува. Жителите на Скопје се доведуваат во опасност од поплави и ерозии бидејќи се заштитуваат само неговите природни богатства и природата.

Advertisements