Во Зоолошката градина во Битола, најмногу недостасуваат вработени

Битолската Зоолошка градина која е една од најстарите на Блаканот, годинава ќе одбележи јубилеј од седумдесет години. На површина од два хектара, опстојуваат 150 животни од педесет врсти. При нашата посета, забележавме една слика на недореченост- од новоизградени кафези од пред неколку години, до започнати и недовршени патеки и уште неколку стари и прапотопни кафези. Одговорните во оваа установа, велат дека овие проблеми им се во првите приоритети.

Опозициските советници во локалната самоуправа чии иницијативи за овие проблеми главно се игнорирани, сметаат дека битолчани и нивните деца заслужуваат многу повеќе од она што сега го има- од животнискиот  фонд, с`е до условите во кои се сместени животните.

Забелешки имаат и здруженијата за грижа кон животните.

Покрај состојбите во ЗОО, од “Мали херои“ укажуваат и на недоследности и недоречености во заштитата на кучињата- скитници.

Иако последниве денови јавноста беше разбранувана со трансферот на еден павијан од Скопје во Битола и назат, сепак во битолската ЗОО проблемите лежат во нешто сосема друго. Од Министерството за култура годишно примаат само 10 милиони денари со блок дотации и водат крпен живот, барајќи донации за да направат одржлив систем. Второ, ги има само 17 вработени со огромен дефицит на негуватели на животните и ветување, дека ќе добијат уште осум вработувања по изборите. Но, со тие плати од 15- 20. 000 денари, многу мина заминуваат и излегува дека вработените многу повеќе страдаат.

Петар Стефановски

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста