Во Битола отворена изложба „1000 години Бигорски манастир“

Изложба „1000 години Бигорски манастир“ во која се преставени 17 икони-копии, две фрески и една плаштеница од Бигорски манастир синоќа беше отворена.во Битола во рамки на Републичкиот фестивал на народни игри и песни „Илинденски денови“.

Изложбата е придонес на НУ Центар за култура и јубилејните 50 години на фестивалот „Илинденски денови“ кон јубилејот на Бигорскиот манастир основан во 1020 година, посочи Маја Андоновска Илијевски, директор на таа национална установа во Битола.

-Бигорскиот манастир многу пати бил рушен и пален, а е возобновен во 1995 година со доаѓањето на отец Партениј од Света Гора. Како што е познато отец Партениј е по потекло од Битола, а таму во манастирот живеат и други наши битолчани со чиј благослов ја отворам оваа изложба, истакна Андоновска Илијевски.

Изложбата „1000 години Бигорски манастир“ ја подготвија и организираат членови на Ансамбл „Македонија“ од Скопје, во рамки на проект поддржан од Министерство за култура и Бигорски манастир, истакна професорот д-р Владимир Јаневски, раководител на ансамблот „Македонија“.

Ансамбл „Македонија“ овој проект го реализира со презентација на икони од Бигорски манастир и паралелна концертна изведба на мијачките обреди, световни ора и песни кои биле и ден денес се присутни во Бигорскиот манастир, и тој крај каде се наоѓа манастирот. Оваа изложба ќе патува и ќе биде претставена низ цела држава, низ сите градски центри за култура и музеи, а очекуваме за кратко време изложбата да биде претставена и во странство, бидејќи често концертите на Ансамбл „Македонија“ се придружени со тематски изложби, истакна Јаневски.

Битолската публика во културниот центар „Магаза“ може да ги погледне најпознатите икони од олтарот во Бигорскиот манастир, икона стара 1000 години која сведочи и посочува на почетоците на манастирот кои датираат од 1020 година, потоа икони од 16 век, како и икони од 19 век.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста