ВМРО-ДПМНЕ предлага мерки против делта сојот на коронавирус, му порачуваат на Филипче да не седи со скрстени раце и да ги усвои

Филипче да не седи со скрстени раце и да ги усвои мерките против делта сојот на КОВИД 19. Делта сојот на КОВИД 19 вирусот е веќе присутен во Македонија, сите држави воведуваат поригорозни контроли, само владата на СДСМ кај нас се однесува ноншалантно. Наместо да го преспијат летото и да се разбудат во хаотична и пеколна есен со многу заболени и голем број на смртни случаи, време е за мерки кои ќе го контролираат влезот во државата и ќе го ограничат просторот за ширење, порачуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ ги предлага следните мерки:

1. Професионализација на Комисијата за заразни болести;

2. Забрзување на вакцинацијата против Ковид-19;

3. Зголемување на контролата на границите;

4. Достапност на тестирање за Ковид-19;

5. Јасен и прецизен „Бел план” за здравствениот систем при нов бран на Ковид-19;

6. Зголемување на достапноста за рендген и лабораториските анализи за пациенти со Ковид-19;

7. Актуелизирање и обновување на протоколите за третман на Ковид-19;

8. Мапирање на здравствениот персонал;

9. План за пациентите со останати дијагнози;

10. Мапирање на здравствените капацитети;

11. Одредување на болници посветени за Ковид-19;

12. Мапирање на постоечката функционална апаратура;

13. Достапност на соодветен третман за пациенти со Ковид19;

14. Достапност на лична заштитна опрема

5. Пост-Ковид центри за пациенти коишто прележале Ковид-19;

СДСМ да ја тргне суетата и да постапи одговорно.

Време е за одговорен пристап. Време е за Македонија за сите луѓе – велат од партијата.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста