УНХЦР: До крајот на 2019 година рекордни 80 милиони лица ги напуштиле своите домови

До крајот на минатата година рекордни 80 милиони лица ширум светот ги напуштиле своите домови, бегајќи од војните и прогонствата, што е рекордна бројка во оваа турбулентна деценија на раселувања, според извештајот на  Обединетите нации за бегалци. Бројот на раселени лица минатата година достигна речиси еден процент од светската популација. Во 2019 година бројката е зголемена за девет милиони во однос на претходната година и е приближно двојно поголема од раселените 41 милиони лица во 2010 година

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста