Унгарија е една од 21 земји која ги намали емисиите на СО2

Унгарија постигна значителен напредок во областа на диверзификација на енергијата ова беше објавено на третата меѓународна конференција за енергетски самит во Будимпешта.

Снабдувањето со енергија е секогаш клучно прашање во централна Европа, а земјите од регионот напредуваат значително за да ги диверзифицираат своите енергетски ресурси. Снабдувањето со енергија е исто така прашање на националната безбедност во регионот – вели Сијарто.  

Инфраструктурата е историски дефинирана, со тоа што мрежите Исток-Запад се поразвиени од мрежите Север-Југ, прашање што треба да се реши, заклучи тој. Унгарската влада е посветена на чисто, ефикасно и модерно снабдување со енергија и ја отфрла негативната дискриминација на нуклеарната енергија, додаде министерот.

Според него, Унгарија е посветена на целите на Европската унија и е една од 21-та земја што го зголеми економското производство додека ги намали емисиите на СО2 во изминатите десет години.

Унгарската економија се справи подобро отколку што се очекуваше во третиот квартал, отскокнувајќи за 11,4% во споредба со претходниот квартал. Вкупно во првите три квартали, економското производство падна околу 5,5%. Од претходната година, БДП беше намален за 4,6%.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста