Унгарците најмногу и веруваат на вакцината на „Фајзер“ и „Бионтек“

A health worker prepares a dose of Chinese-made Sinopharm Covid-19 vaccine in Belgrade Fair turned into a vaccination centre, on February 4, 2021. - Inside the dome of Belgrade's fairgrounds, dozens of nurses in protective suits inject Covid-19 jabs into young and old alike, working with an efficiency that has turned Serbia into continental Europe's fastest vaccinator. The small Balkan country has inoculated more than 450,000 of its seven million population in almost two weeks, a rate that exceeds all countries in Europe outside the United Kingdom, according to the scientific publication Our World in Data. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) (Photo by ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images)

250 илјади дози на руската вакцина „Спутник Ве“ и 165 илјади од Фајзер и Бионтек пристигнаа во Унгарија, соопшти министерот за надворешни работи на земјата. Петер Сијарто рече дека Русија ги исполинила своите обврски од договорот, и во март испорачала половина милион дози од првата договорена нарачка. Според планот за имунизација на Унгарија пвоеќе од еден милион граѓани ја имаат примено првата доза од вакцината додека милион и 250 илјади се целосно имунизирани. Според најновите статистички податоци обезбедени од Европската унија, главната вакцина што се користи во Унгарија е онаа на Pfizer-BioNTech, која досега е употребена кај над 665 илјади Унгарци.  Вакцината Синофарм од Кина е втора посакувана вакцина за Унгарците односно со неа се имунизирале 158 илјади.Трета е AstraZeneca со која досега се вакцинирани 83.556 Унгарци. А уште 160.744 дози им се досптапни на граѓаните..  по неа следува Moderna со 22.912 вакцинации и 57.488 достапни дози за Унгарците. Спутник V се појавува како последна. со неа се вакцинирале 19.582 лица .
Advertisements