Трета жртва од грипот во земјава – бројот на заболени нагло расте

50-годишен човек е третата жртва на сезонскиот грип – кој од почетокот на месецов веќе зеде два животи. Човекот имал хронични болести и починал на институтот за пулмологија, каде бил на лекување. Според лекарите, неговото хронично заболување дополнително му ја влошило состојбата.

„Сите имале хронични заболувања, не биле вакцинирани против грип, биле третирани со антивирусна терапија и биле позивини на инфлуенца АH1 поттипот“, рече д-р Гордана Кузмановска, која посочи дека има зголемена активност на грипот во државава и регистрирани се 5.660 заболени од грип, што е зголемување за 74 отсто.

Граѓаните загрижени, сметаат здравствените власти не превземале доволно мерки, како би се заштитиле од грипот.

Додека бројот на заболени од грип нагло расте,комисијата за заразни болести одлучи –  нема епидемија,  учениците остануваат на училишните клупи, а посетата на болните останува забранета.

Инаку, Алфа дознава дека дел од наставниците кои работат во неколку скопски училишта  кои имале грип и биле со висока температура – од директорите добиле наредба како знаат и умеат да се вратат на работните места и покрај нивната лоша здравствена состојба.

 Ања Василева 

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста