СЗО: Конзумирањето на преработено месо може да доведе до развој на рак на дебелото црево

Конзумирањето на колбаси, шунка и други видови преработено месо може да доведе до развој на рак на дебелото црево, а сличен ризик постои и кај јадење на црвено месо, предупреди Светската здравствена организација (СЗО).

Откритијата беа направени врз основа на податоци од 800 студии, обработени од Светската агенција за истражување на ракот (САПР), според кои се откриени “задоволителни докази дека употребата на преработено месо предизвикува рак на дебелото црево”. Во оваа категорија се заробени меса кои биле солени, фалсификувани, пушени – хотдози, колбаси, говедско месо на чепкалка, суво месо, конзервирано месо или месни сосови.

Advertisements