Стојаноска: Тенкото мнозинство е причина за желбата на СДСМ Собранието да работи онлајн

Парламентот не е компанија туку институција која работи согласно устав закони деловник и ние се наоѓаме во специфична ситуација. За да работиме онлајн треба да се менуваат сите акти. Како ќе разграничиме отсутни поради корона и отсуство поради други причини. Тоа воопшто не е едноставно како што се зборува или изгледа. Дополнително има и тенко мнозинство и сето ова се користи како параван. Кај тенкото мнозинство лежи се, тука е поентата, рече Дафина Стојаноска, пратеничка и член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ на гостувањето на телевизија Телма во емисијата „Вин вин“.

Според неа ако се тргне во оваа насока ќе излегуваат многу проблеми.

-Многу е поразлично да се работи со физичко присуство во Собранието, отколку онлајн. Тука е и прашањето дали секој може да се вклучи онлајн. Вака како што сме почнале, имаме нефункционално Собрание, до каде ќе оди ситуацијава, нели беше важно да има функционални институции, кажа Стојаноска.

Стојаноска посочи дека власта е таа која треба да си обезбеди мнозинство во Собранието, а не дека опозицијата ја опструира работата на парламентот.

-Зошто не помислите да поднесете закони кои се реформски и ќе имаат поддршка од опозицијата, посочи Стојансока.

Advertisements