Стевановиќ: Распаднати семејни вредности, силни социјални медиуми – раговарајте со децата, колку и да сте уморни

Премалото влијание на семејството наспроти преголемото влијание социјалните мрежи и детето помеѓу нив. Очигледно е дека децата попримаат одредени шаблони кои не се ниту типични ниту познати за нашиот менталитет и Балкански генетски код. Нашиот систем е подготвен да се справи со напади од надвор, ама не и онакви кои доаѓаат од училиштето смета поранешниот инспектор за малолетничка деликвенција во Србија , Дејан Стевановиќ.

  • Мислам дека е длабока причината на ваквите девијации и треба да ја бараме во опкружувањето.  Во бомбардирањето со насилни содржини на интернет, во општетството, во политичките говори, во сите можни аспекти на општеството. За жал во неговиот случај гледаме дека тоа се случувало и во неговото семесјтво. Не експлицитно, но како поинаку да се протолкува, туку како негување на потенцијално насилно однесување, тоа што татко му го носел да вежба стрелање. Не можам да оценам чива е поголемата одговорност, дали на таткото што го носел или на оние кои се вработени и кои дозволиле дете од 13 години да пука. Тоа ме ужаснува, смета Стевновиќ.

Кога се распаѓаат семејните вредности, детето секогаш е жртва. Ако децата немаат пример во семсјтвото, примерот ќе го најдат на друга страна. А каде ќе го најдат ако не на интернет, вели тој.

  • Пола на шега пола на вистина уште во 90те години кога бевме во транзиција говорев дека прво нешто што попримивме од западните вредности е умирањето на семејните вредности: почнавме да трчаме за пари, за некои други вредности и се повеќе се убедуваме себе си дека немаме доволно време за децата. Јас се знимавав со работи за кои немаше работно време и често бев уморен да си играм со децата, но никогаш не бев уморен да раговарам со децата.Таа комуникација во семејството според мене е најважна, смета Стевановиќ.

Според Стевановичќ, маскарот во Белград треба да го вклучуи црвениот аларм. Да се вратиме кон себе си, да зборуваме со своите деца, да ги учиме на вистинските вредности за идолите да не ги бараат на улица и насоцијалните мрежи, каде што според него, херои на младината се и пранешни криминалци.

Анастасија Илиевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста