Следува ценовен шок-мерката за гарантирани цени нема да се продолжува

Следува ценовен шок-мерката за гарантирани цени нема да се продолжува

Министерството за економија нема да ја продолжи мерката за гарантирани цени која завршува на крајот на месецов, туку, како што најави ресорниот министер Крешник Бектеши, ќе го чека носењето на законот за забрана на нефер трговски практики со кој, според него, ќе се стави ред во нелојалната конкуренција во трговијата и ќе доведе до намалување на цените на прехранбените производи.

-Очекуваме ова законско решение, кое е целосно усогласено со европската регулатива и е со европско знаменце, да биде усвоено во најкраток можен рок. Со законот очекуваме да се намалат цените на прехранбените и земјоделските производи, изјави Бектеши.

Дел од експертите веќе предупредија дека крајот на мерката за гарантирани цени ќе предизвика турбуленции на пазарот кој многу веројатно дека ќе ја подгрее инфлацијата.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста