Сириските сили од ИД го презедоа јужниот дел на земјата

TOPSHOT - A picture taken on April 8, 2018, shows Syrian Army soldiers gathering in an area on the eastern outskirts of Douma, as they continue their fierce offensive to retake the last opposition holdout in Eastern Ghouta. The Syrian government unleashed a ferocious assault on the then-rebel stronghold of Eastern Ghouta on February 18, aiming to crush Islamist and jihadist groups on the doorstep of the capital. / AFP PHOTO / STRINGER (Photo credit should read STRINGER/AFP/Getty Images)

Сириските владини сили, помогнати од сојузниците, денеска ја зазедоа јужната област Тулул ал Сафа, која досега беше под контрола на терористичката организација „Исламска држава“.

По повеќенеделните судири во кои имаше жртви на обете страни, сириските сили го зазедоа планинското подрачје источно од провинцијата Свеида, со што владините ттрупи контролираат поголем дел од југот на Сирија.

Невладината Сириски центар за мониторинг на човековите права со седиште во Лондон, соопшти дека владините сили го зазеле тоа подрачје во саботата.