Што се случува со телото кога јадете кајсии?

Многу нутриционисти се согласуваат дека кајсиите се исклучително здраво овошје.

И покрај очигледните здравствени придобивки – кајсиите се полни со витамини, елементи во трагови и корисни киселини – не треба да претерувате. Поради високата содржина на шеќер, кајсии (особено сушени) се контраиндицирани за дијабетичари, а нивниот сок заситен со овошни киселини може да го иритира дигестивниот тракт.

Сепак, придобивките на неколку кајсии на ден далеку ги надминуваат ризиците, затоа што тие …

Тие ги зајакнуваат крвните садови и срцето

Свежите кајсии содржат нешто помалку калиум од бананите, а сувите кајсии се држачи на рекорд во содржината на овој елемент во трагови. Затоа кардиолозите советуваат вклучување на ова овошје во летната исхрана – само 100-150 грама кајсии на ден можат значително да го намалат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и да го намалат нивото на „штетен“ холестерол во крвта.

Заштитете го црниот дроб

Турските научници откриле силна врска помеѓу редовното консумирање кајсии и намалениот ризик од стеатоза или масен црн дроб – иако досега само кај лабораториските стаорци. Но, таа врска е толку јасна што веќе им овозможува на нутриционистите да препорачуваат кајсии на оние кои се грижат за здравјето на црниот дроб.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста