Самохрана мајка остана без работа, била принудувана да извршува партиски задачи

Самохрана мајка на двајца студенти оставена без работа. Градските власти во Брово не и го продолжија договорот за работа наставник по англиски во основното училиште Дедо Иљо учителот..речиси девет години оваа жена се бори да добие решение за вработување.

Двете дипломи на Павлина Мановска една од економскиот , друга од филолошкиот за тамошните власти не се доволни за да и го трансформираат договорот од определено, на непределено. Павлина реши јавно да проговори за она што се случува во образованието.

Буквално сите наставници што се вработени во училиштето се сите после мене, освен една наставничка .јас секогаш сум работела на испразнето место, никогаш не сум била на замена на некој за да рече дека не сум во можност да барам трансформација или не ги исполнувам законските услови. –објаснува Мановска

Мановска коментира дека образованието е местотот каде се прават најголемите партиски игри. Не е член на СДСМ, но за да го задржи работното место била принудена да одработува за партијата.

Едвај чекав да дојде промена на власта за да го решам мојот статус бидејки сум самохрана мајка.Затоа не ми е јасно,пракам порака до властите да видат какви луге поставиле по локалните самоуправи и по нивните општински организации ,буквално да изиграваат локални шерифи по општините и да си играт со судбината на лугето-вели Мановска.

Се обратила до народниот правобранител,ресорното министерство,побарала помош дури и од адвокат кој и сугерирал дека ваквите случаи можат да имат правна разврска секаде, но не и кај нас. Мановска прашува зошто законот нема ист аршин..

Неговиот одговор беше требало јас да почекам,требало да се испитуваат објективни околности.Епа како тој градоначалник,испитува објекивни околности само за мене, а не ги испитува за неговата сопруга што ја трансформираше еден месец вракање во Дедо Иљо Малешевски, беше на работа во Струмица и и даде трансформацијаИстовремено изврши трансформација на уште две други наставницки кои имат и помалку работен стаж од мене..-вели Мановска

Алфа побара одговор и од градоначалникот на Берово Ѕвонко Пекевски. Според него трансферот на наставничката од Пехчево во Берово и трансформацијата на работниот однос на жена му се согласно законот.

Вината ја гледа кај Мановска, veli deka избрзала директно го прашавме, дали општината ќе помогне на оваа самохрана мајка
Доколку има можност,но не сакам сега да разговараме, туку кога ке се создадат услови, да разговараме на ангажман повторно на определено работно време .Во овој момент се уште не се остварливи-вели Пекевски

Нашата соговорничка е единствена со завршен англиски јазик што се наоѓа на листата на невработени на АВРМ во Берово.

Александра Ристевска

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста