Република Српска се заканува со отцепување откако беше изгласана Резолуцијата за Сребреница

Република Српска се заканува со отцепување откако беше изгласана Резолуцијата за Сребреница

Не стивнуваат реакциите откако Обединетите нации ја изгласаа резолуцијата за геноцид во Сребреница, а за која Македонија беше еден од коспонзорите.

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, им се заблагодари на сите земји кои гласаа против или воздржано.

„Огромна благодарност до унгарските браќа, тие се единствените кои беа против во нашата средина, но и благодарност до Словачка, Грција и Кипар кои беа воздржани и покажаа пријателство кон Србија“, изјави Вучиќ.

Претседателката на српското Собрание, Ана Брнабиќ, пак, рече дека ќе биде тешко да се соработува со земјите што беа спонзори и коспонзори на резолуцијата. Милорад Додик, претседателот на Република Српска, во Сребреница изјави дека Босна и Херцеговина е

Не стивнуваат реакциите откако Обединетите нации ја изгласаа резолуцијата за геноцид во Сребреница, а за која Македонија беше еден од коспонзорите.

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, им се заблагодари на сите земји кои гласаа против или воздржано.

„Огромна благодарност до унгарските браќа, тие се единствените кои беа против во нашата средина, но и благодарност до Словачка, Грција и Кипар кои беа воздржани и покажаа пријателство кон Србија“, изјави Вучиќ.

Претседателката на српското Собрание, Ана Брнабиќ, пак, рече дека ќе биде тешко да се соработува со земјите што беа спонзори и коспонзори на резолуцијата. Милорад Додиќ, претседателот на Република Српска, во Сребреница изјави дека Босна и Херцеговина е

Не стивнуваат реакциите откако Обединетите нации ја изгласаа резолуцијата за геноцид во Сребреница, а за која Македонија беше еден од коспонзорите.

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, им се заблагодари на сите земји кои гласаа против или воздржано.

„Огромна благодарност до унгарските браќа, тие се единствените кои беа против во нашата средина, но и благодарност до Словачка, Грција и Кипар кои беа воздржани и покажаа пријателство кон Србија“, изјави Вучиќ.

Претседателката на српското Собрание, Ана Брнабиќ, пак, рече дека ќе биде тешко да се соработува со земјите што беа спонзори и коспонзори на резолуцијата. Милорад Додиќ, претседателот на Република Српска, во Сребреница изјави дека Босна и Херцеговина едоведена до најголемата политичка криза од која нема да излезе.

„Нема да ја прифатиме резолуцијата, а Српска ќе подготви извештај за прекршување на Дејтонскиот договор и ќе испрати договор за мирно раздружување на Федерацијата“ рече Додик.

Од друга страна, Жељко Комшиќ, член на Претседателството на БиХ, вели дека државата од ова ќе излезе посилна. Рече дека „преживеаните жртви на геноцидот да свртат нова страница во нивните животи“.

Со резолуцијата 11-ти јули се прогласува за Меѓународен ден на сеќавањето на жртвите од геноцидот во Сребреница и се осудува негирањето на геноцидот и глорификацијата на воените злосторници.

Беше изгласана вчера од Генералното Собрание на Обединетите нации. Документот го поддржаа 84 земји, „против“ беа 19, а „воздржани“ 68.

Резолуцијата беше предложена од Германија и Руанда, а потоа спонзорирана од уште 34 земји, вклучувајќи ја и Македонија да излезе.

„Нема да ја прифатиме резолуцијата, а Српска ќе подготви извештај за прекршување на Дејтонскиот договор и ќе испрати договор за мирно раздружување на Федерацијата“ рече Додиќ.

Од друга страна, Жељко Комшиќ, член на Претседателството на БиХ, вели дека државата од ова ќе излезе посилна. Рече дека „преживеаните жртви на геноцидот да свртат нова страница во нивните животи“.

Со резолуцијата 11-ти јули се прогласува за Меѓународен ден на сеќавањето на жртвите од геноцидот во Сребреница и се осудува негирањето на геноцидот и глорификацијата на воените злосторници.

Беше изгласана вчера од Генералното Собрание на Обединетите нации. Документот го поддржаа 84 земји, „против“ беа 19, а „воздржани“ 68.

Резолуцијата беше предложена од Германија и Руанда, а потоа спонзорирана од уште 34 земји, вклучувајќи ја и Македонија.

Од 27-те членки на Европската унија, само Унгарија беше против, а Кипар, Грција и Словачка останаа воздржани.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )