НАЈНОВИ ВЕСТИ

Раст на цените на нафтата на светските берзи

Цените на нафтата на светските берзи минатата недела повторно се зголемија, петти пат по ред, бидејќи се очекува натамошен пад на производството, додека побарувачката за нафта треба да се зголеми бидејќи многу земји ширум светот водат економска активност, со оглед на забавувањето на ширењето на коронавирусот.

На лондонската берза цената на барел за испорака во август минатата недела се зголеми за 7,7 проценти на 37,84 долари, додека на американскиот пазар барелот се зголеми за 6,7 проценти на 35,49 долари.

Во последните пет недели, цените на нафтата значително се зголемија бидејќи многу земји ги олеснија воведените рестриктивни мерки за спречување на ширењето на коронавирусот, така што економската активност се зголемува и побарувачката за нафта се зголемува.

По големиот пад во март и април поради парализа на економската активност поради кризата со корона, цената на барелот на американската берза во мај скокна за 88 проценти, што е рекорден месечен скок, додека цената на барел на лоноднската берза се зголеми за 40 проценти, најмногу од март 1999 година. .

Побарувачката за гориво е сè уште слаба, и покрај укинувањето на ограничувањата за патување, наметнати во многу земји за борба против пандемијата на коронавирус, велат аналитичарите.

Но, производството опаѓа, како што беше потврдено, меѓу другото, со едномесечен пад на бројот на активни бушотини за нафта во САД.

Од почетокот на мај, во сила е договорот меѓу Организацијата на земји извознички на нафта (ОПЕК) и независните производители предводени од Русија за најголемо намалување на производството во историјата, за 9,7 милиони барели на ден.

Редовната средба на ОПЕК и нејзините сојузници е закажана за втората недела од јуни. Саудиска Арабија и некои членки на ОПЕК размислуваат да го продолжат договорот за намалување на производството до втората половина од годинава, но сè уште не добиле руска поддршка.

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста