Протести на „Црн петок“ за подостоинствени плати

Протести на „Црн петок“ за подостоинствени плати

Револтот на вработените во дел од институциите, утре ќе се излее на улиците низ главниот град. Притисоците и заканите нема да ги поколебаат вработените во обвинителствата, судовите, државното правобранителство, фондот за здравство, народниот правобранител како и дел од министерствата да излезат на улица за повисоки плати.

  • „Сите заеднички, солидарно ќе оддржиме еден голем протест утре, кој ќе започне пред зградата на ССМ и ќе продолжи со движење до собранието, каде ќе бидат испратени пораки до народните избраници, ќе се оди до министерството за правда и тој протест ќе заврши пред владата, каде што ќе бидат испратени пораки, кои што се надеваме дека ќе вродат со плод.“ – Изјави Бојан Трипуновски од УПОЗ.

Синадикатите велат дека се крајно навредени од неодамнешната изјава на вицепремиерот Бетиќи, кој рече дека ќе има повисоки плати, ако во здравството има поквалитетни услуги и ако во судовите предметите не чекаат со години.

  • „Ваквата изјава е тенденциозна, омаловажувачка и крајно непочитувачка за нашата работа. Судската служба ја сочинуваат чесни луѓе, кои не можат по законски овластувања, како и по опис и попис на работа, не можат да имаат никакви влијанија по одолговлекувањето на судските предмети“ – Порача Јасмина Величкова од синдикатот на судска администрација.

Величкова додава дека за работата на судската администрација, доказ се бројките и парите кои се слеваат во државниот буџет. Синдикалците бараат извинување од Битиќи.

  • „Изјавата која што ја даде вицепремиерот Бетиќи е срамна за еден вицепремиер, кој што сака оние со најниски примања да ги скара едни со други“ – Додаде Трипуновски.

Утре за поголеми плати ќе протестира и независниот синдикат на здравствени работници пред министерството за здравство, а на протест наредниот петок за подостоинствени примања ќе излезат и пензионерите.

Никола Цветкоски

КАТЕГОРИИ
Споделете ja веста