Прифатена жалбата на Алфа – Советот за етика во медиумите ја осуди НОВА ТВ за прекршување на новинарскиот кодекс

Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), по примената жалбa од главната уредничка во Алфа ТВ, Искра Коровешовска, донесе одлука дека интернет – порталот „Нова ТВ“, со текстот насловен „Пропагандната машина финансирана од Унгарија, инспирација за нова герила акција“, го прекршил Кодексот на новинарите во членовите 1 и 13. Во жалбата од Алфа ТВ беше наведено дека текстот содржи мешање на факти и мислење, вест и коментар, говор на омраза, дискриминација, пристрасност и неурамнотеженост во информирањето и незастапена втора страна. Извршната канцеларија на СЕММ, во согласност со членот 14 од Правилникот за работа на Комисијата за жалби, по приемот и разгледување на жалбата, стапила во контакт со интернет – порталот „Нова ТВ“ и побарала да се изјасни по однос на наводите на жалбата. Медиумот предводен од Борјан Јовановски меѓутоа, не одговорил на наводите на жалбата.

Одлуката на СЕММ:

 

Advertisements

Поврзани вести