На 29.07.2020 во 21.41  часот во СВР Скопје, А.Х. од с.Арачиново пријавил дека настанал пожар позади гробиштата во с.Арачиново. Полициски службеници излегле на местото на настанот и констатирале дека била опожарена нива-стрниште. Пожарот е изгаснат од Противпожарната единица од Скопје.